4 TANIE, SZYBKIE I PYSZNE IMPREZOWE PRZEKĄSKI

Monika:

Uwielbiam organizować imprezy, jednak nie zawsze mam czas na kilkugodzinne szykowanie jedzenia i dekoracji. Czasem dlatego, że spotkanie z przyjaciółmi wychodzi spontanicznie, innym razem robię wszystko na ostatnią chwilę z powodu natłoku obowiązków.

Dlatego mam kilka sprawdzonych przepisów, które idealnie nadają się na przygotowanie dosłownie godzinę przed pojawieniem się pierwszych gości. Są szybkie w przygotowaniu, a ze stołu znikają w mgnieniu oka!

Nie wpisują się one w styl życia „fit”, ale mały „cheat meal” od czasu do czasu należy się każdemu, zwłaszcza jako przekąska do alkoholu!

  1. Sałatka makaronowa

Co będzie potrzebne?

– paczka makaronu farfalle (kokardki)

– 1 duża papryka

– 2 cebule

– słoik suszonych pomidorów

– półtłusta feta

– 2 ząbki czosnku

– natka pietruszki

Makaron należy ugotować. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Przez praskę przeciskamy czosnek i mieszamy z pokrojonymi warzywami. Wrzucamy na patelnię i zalewamy olejem z suszonych pomidorów. Smażymy na wolnym ogniu aż cebula i papryka zmiękną.

Ugotowany makaron należy wymieszać z fetą i warzywami z patelni. Dodajemy suszone pomidory i natkę pietruszki. Gotowe!

 

  1. Faszerowane warzywa

 

Co będzie potrzebne?

– kilka dużych pieczarek (mogą być też ostre lub łagodne papryczki)

– serek twarogowy

– ser żółty

– boczek

Pieczarki należy dokładnie umyć i usunąć nóżki. Biały serek mieszamy ze startym serem żółtym. Łyżką nakładamy powstałą masę serową do pieczarek i owijamy boczkiem.

Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180stopni na 15-20 minut. Po upieczeniu doprawiamy świeżym pieprzem. Smakują na zimno i na gorąco tak samo świetnie!

 

 

 

 

 

  1. Faszerowany chleb

Co będzie potrzebne?

– kostka masła

– 3-4 ząbki czosnku

– ser żółty

– natka pietruszki

– chleb niekrojony lub bagietka

Chleb nacinam pod skosem w obie strony na całej powierzchni. Dzięki temu nie trzeba będzie go kroić po zapieczeniu – wystarczy wyciągać rękoma pojedyncze „kostki”.

Masło rozpuszczamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i poszatkowaną natką pietruszki. Pędzelkiem nanosimy mieszankę we wgłębienia w chlebie i na całej jego powierzchni. Startym na tarce serem żółtym faszerujemy chleb i posypujemy z góry. Wystarczy zapiec przez 10 minut w piekarniku i gotowe!

 

 

  1. Tarta z kurczakiem

Co prawda ciasto na tartę robi się dość długo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na ciasto francuskie, które jest gotowe do kupienia w sklepie.

Co będzie potrzebne?

– opakowanie ciasta francuskiego

– 200 ml mleka

– jedno duże jajko

– 3 łyżki startego sera żółtego

– pomidor

– garść kurek

– pojedyncza pierś z kurczaka

Blachę wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem jego powierzchnię. Wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy coś obciążającego, np. groch lub fasolę. Wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu ciasto powinno być lekko zarumienione.

Kurczaka kroimy w kostkę. Do tarty można dodać wiele rzeczy, w moim przypadku są to kurki i pomidory pokrojone w plastry.

Do pojemnika z miarką wlewamy 200 ml mleka i wbijamy całe jajko. Dodajemy 3 łyżki startego sera i mieszamy.

Na podpieczone ciasto wylewamy sos i dodajemy kurczaka oraz warzywa. Całość pieczemy 35 minut w piekarniku. Po upieczeniu doprawiamy świeżym pieprzem i listkami bazylii. Można serwować na gorąco bądź na zimno.

 

 

Zobacz pomysły Moniki na imprezy tematyczne