Monika:
Uwielbiam organizować imprezy, jednak nie zawsze mam czas na kilkugodzinne szykowanie jedzenia i dekoracji. Czasem dlatego, że spotkanie z przyjaciółmi wychodzi spontanicznie, innym razem robię wszystko na ostatnią chwilę z powodu natłoku obowiązków.
Dlatego mam kilka sprawdzonych przepisów, które idealnie nadają się na przygotowanie dosłownie godzinę przed pojawieniem się pierwszych gości. Są szybkie w przygotowaniu, a ze stołu znikają w mgnieniu oka!
Nie wpisują się one w styl życia „fit”, ale mały „cheat meal” od czasu do czasu należy się każdemu, zwłaszcza jako przekąska do alkoholu!
- Sałatka makaronowa
Co będzie potrzebne?
– paczka makaronu farfalle (kokardki)
– 1 duża papryka
– 2 cebule
– słoik suszonych pomidorów
– półtłusta feta
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
Makaron należy ugotować. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Przez praskę przeciskamy czosnek i mieszamy z pokrojonymi warzywami. Wrzucamy na patelnię i zalewamy olejem z suszonych pomidorów. Smażymy na wolnym ogniu aż cebula i papryka zmiękną.
Ugotowany makaron należy wymieszać z fetą i warzywami z patelni. Dodajemy suszone pomidory i natkę pietruszki. Gotowe!
- Faszerowane warzywa
Co będzie potrzebne?
– kilka dużych pieczarek (mogą być też ostre lub łagodne papryczki)
– serek twarogowy
– ser żółty
– boczek
Pieczarki należy dokładnie umyć i usunąć nóżki. Biały serek mieszamy ze startym serem żółtym. Łyżką nakładamy powstałą masę serową do pieczarek i owijamy boczkiem.
Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180stopni na 15-20 minut. Po upieczeniu doprawiamy świeżym pieprzem. Smakują na zimno i na gorąco tak samo świetnie!
- Faszerowany chleb
Co będzie potrzebne?
– kostka masła
– 3-4 ząbki czosnku
– ser żółty
– natka pietruszki
– chleb niekrojony lub bagietka
Chleb nacinam pod skosem w obie strony na całej powierzchni. Dzięki temu nie trzeba będzie go kroić po zapieczeniu – wystarczy wyciągać rękoma pojedyncze „kostki”.
Masło rozpuszczamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i poszatkowaną natką pietruszki. Pędzelkiem nanosimy mieszankę we wgłębienia w chlebie i na całej jego powierzchni. Startym na tarce serem żółtym faszerujemy chleb i posypujemy z góry. Wystarczy zapiec przez 10 minut w piekarniku i gotowe!
- Tarta z kurczakiem
Co prawda ciasto na tartę robi się dość długo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na ciasto francuskie, które jest gotowe do kupienia w sklepie.
Co będzie potrzebne?
– opakowanie ciasta francuskiego
– 200 ml mleka
– jedno duże jajko
– 3 łyżki startego sera żółtego
– pomidor
– garść kurek
– pojedyncza pierś z kurczaka
Blachę wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem jego powierzchnię. Wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy coś obciążającego, np. groch lub fasolę. Wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu ciasto powinno być lekko zarumienione.
Kurczaka kroimy w kostkę. Do tarty można dodać wiele rzeczy, w moim przypadku są to kurki i pomidory pokrojone w plastry.
Do pojemnika z miarką wlewamy 200 ml mleka i wbijamy całe jajko. Dodajemy 3 łyżki startego sera i mieszamy.
Na podpieczone ciasto wylewamy sos i dodajemy kurczaka oraz warzywa. Całość pieczemy 35 minut w piekarniku. Po upieczeniu doprawiamy świeżym pieprzem i listkami bazylii. Można serwować na gorąco bądź na zimno.