Co robić podczas kwarantanny? | Przepis na krokiety z pieczarkami i cheddarem

by Monika Jurasik
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami

Kochani, ciągle dostajemy zapytania “Co robić podczas kwarantanny? Jakie macie pomysły dziewczyny?”.
Bardzo chciałybyśmy Wam dać jeden, perfekcyjny przepis na nudę, ale… Nie ma jednoznacznej odpowiedzi! Rób to, co kochasz i nie zawsze masz czas. Pomyśl, co Cię cieszy lub cieszyło kiedyś? Być może śpiewasz lub grasz na jakimś instrumencie, ale ostatnio Twój pęd życia codziennego nie pozwolił Ci na pielęgnowanie pasji. A może zawsze chciałeś/aś ugotować coś bardzo trudnego, co znacznie przewyższało w Twojej głowie Twoje możliwości… Kilka innych pomysłów znajdziesz tutaj –> Kwarantanna – domowe wyzwania a także Kwarantanna – kreatywne pomysły dla dzieci

To teraz Wam powiem co, poza pracą, robię ja! Gotuję! Gotowanie mega mnie odstresowuje, a dodatkowo uwielbiam mieć zapas jedzenia na “czarną godzinę”.


Taka “czarna godzina” zdarza się dość często – moja praca (a w zasadzie dwie!) pochłaniają naprawdę 90% mojego dnia. Kiedy chcę jeszcze spędzić czas z moją drugą połówką – naprawdę nie zostaje mi nic na codzienne stanie przy garach. Mój chłopak uwielbia krokiety… oczywiście z barszczem! Więc tak powstało milion krokietów, a domowy zakwas na barszcz jeszcze “in progress”! Na Instagramie prosiliście o przepis – proszę!

Krokiety z pieczarkami

Ciasto na naleśniki (około 25-30 sztuk):
– 1 kg mąki pszennej
– 1 l mleka
– 1 jajko (jeśli lubicie mega chrupiące naleśniki – polecam dodać samo ubite białko. Jednak do krokietów najlepsze są miękkie, aby się nie kruszyły)
– szczypta soli
– łyżka oleju

Olej lub masło do smażenia

Farsz:
– 1kg pieczarek
– 1 duża cebula
– łyżeczka wędzonej papryki
– sól i pieprz do smaku
– 250g startego cheddara

Olej lub masło do smażenia

Krokiety z pieczarkami



Naleśniki smażymy na dużej patelni. Po usmażeniu przykrywamy je lnianą szmatką lub folią aluminiową. Dzięki temu zmiękną i łatwiej będzie się je zwijać.
Pieczarki i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażamy cebulę, kiedy jest już zeszklona – wrzucamy do niej pieczarki. Gotowy farsz przyprawiamy. 🙂
Na grubych oczkach trzemy kostkę cheddara.

Krokiety z pieczarkami

Na naleśnik nakładam łyżkę farszu i posypuję serem. Bardzo ciasno zwijam naleśnika i przekrajam go na pół. Dokładnie to samo robię z każdym kolejnym.

Szkoły mrożenia są dwie – mrozimy bez panierki lub mrozimy krokiety wcześniej obtoczone w jajku i bułce. Ja mrożę bez panierki. Kiedy chcemy je zjeść – wyciągam na noc do lodówki i na drugi dzień, już rozmrożone, dopiero panieruję. Dla mnie mają lepszy smak i smakują jak świeże. 🙂

Krokiety z pieczarkami

P.S. Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy Wam pierwszy naleśnik zawsze nie wychodzi czy u Was zawsze jest idealny? U mnie był… pyszny! Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia przed ugryzieniem! 😉

Krokiety z pieczarkami

You may also like

Leave a Comment