Ostatnio non stop dostajemy zapytania „Co robić podczas kwarantanny? Jakie macie pomysły, dziewczyny?”.
Bardzo chciałybyśmy Wam dać jeden, perfekcyjny przepis na nudę, ale… Nie ma jednoznacznej odpowiedzi! Rób to, co kochasz i nie zawsze masz czas. Pomyśl, co Cię cieszy lub cieszyło kiedyś? Być może śpiewasz lub grasz na jakimś instrumencie, ale ostatnio Twój pęd życia codziennego nie pozwolił Ci na pielęgnowanie pasji. A może zawsze chciałeś/aś ugotować coś bardzo trudnego, co znacznie przewyższało w Twojej głowie Twoje możliwości… Kilka innych pomysłów znajdziesz tutaj –> Kwarantanna – domowe wyzwania a także Kwarantanna – kreatywne pomysły dla dzieci
Pierogi! Pierogi kocham w każdej postaci, a ostatnio zdradzę Wam, że gotuję bardzo dużo – próbuję zarówno nowe przepisy jak i mrożę nasze ukochane dania na „czarną godzinę”. Bo kiedy jak nie teraz zrobić krokiety czy pierogi? 😉
Ciasto na pierogi (wychodzi ich naprawdę dużo! Jeśli chcesz tylko kilka na obiad, weź 1/4 składników):
– 1 kg mąki pszennej
– letnia woda
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Następnie bardzo powoli wlewamy letnią wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Nie, nie dodajemy jajka do ciasta! Takie ciasto jest idealnie miękkie i rozpływa się w ustach.
Farsz:
– 800g kapusty kiszonej
– 400g pieczarek
– 1 spora cebula
– 1 marchewka
– pieprz do smaku
– papryka wędzona
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle cebulę, kiedy się zeszkli – dodajemy pieczarki. Na tarce trzemy marchewkę. Kapustę w międzyczasie mocno odsączamy. Gotowe pieczarki z cebulą oraz marchewkę dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy.
Blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Musi być oczywiście cienkie ;)! Szklanką wycinamy kółka i … lepimy!
W garnku gotujemy wodę z solą (można także dodać łyżkę oleju, aby pierogi się ze sobą nie sklejały podczas gotowania). Na wrzątek wrzucamy pierogi i czekamy aż wypłyną. Gotowe, czas na jedzenie! 😉
Jak mrozić pierogi?
Pierogi blanszujemy około 30 sekund i układamy obok siebie na wyłożonej papierem blaszce. Robimy to tak, aby się nie dotykały. Wkładamy do zamrażarki na 2 godziny, następnie wyciągamy i porcjujemy je w pudełkach lub woreczkach.