Od jakiegoś czasu jemy mało słodyczy. Są jednak ciasta, które nigdy nie znikną z naszego przepiśnika domu z duszą. Zapraszamy dziś na najbardziej klasyczną odmianę tarty z serkiem mascarpone i owocami – łatwy przepis. Z owocami sezonowymi, normalnym cukrem, normalnym nabiałem i zwyczajną mąką.
Do zrobienia tarty z mascarpone potrzebujesz:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 150 g prawdziwego masła (zimne)
- szczypta soli
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki 30 % (zimna)
- 3 łyżki cukru pudru (jak dla mnie bardzo słodkie)
- owoce sezonowe (maliny, truskawki, borówki, inne)
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajko, szczyptę soli oraz zimne masło. Masło kroimy nożem. Wszystko mieszamy palcami, powstaje kula. Owijamy ją w papier lub folię i chłodzimy w lodówce.
Na papierze do pieczenia wałkujemy ochłodzone ciasto. Opruszamy mąką aby się nie przeklejało. Potem odwracamy do góry nogami i wkładamy do posmarowanej masłem formy. Obciążamy migdałami, fasolą lub grochem. Wcześniej nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy na 15 minut do piekarnika (190 stopni). Po tym czasie usuwamy obciążenie i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

Przygotowanie kremu:
Śmietanę kremówkę miksujemy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy serek mascarpone. Wykładamy na ostudzone ciasto. Ozdabiamy owocami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

A Wy jak? Lubicie tarty? Na słodko czy na słono? Dajcie znać w komentarzu. A może macie swoje sprawdzone przepisy.
