Iza: Zupa z batata to moje niedawne odkrycie. Możesz ją zrobić zarówno w wersji wegańskiej, jak i tradycyjnej. Zupy jemy nie tylko na obiad ale także na śniadanie i przede wszystkim na późną kolację, jeśli dopada nas głód. Zupa przede wszystkim rozgrzewa, co ułatwi zasypianie wieczorem albo pobudzi metabolizm rano. Zupa nie obciąża układu pokarmowego i jeśli już musisz się posilić wieczorem, to najlepiej zrobić to właśnie zupą. Oczywiście, jak każda zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.
Do zrobienia zupy z batata potrzebujesz:
- 1 batata
- 1 paprykę
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 – 2 marchewki
- 1 pomidor lub 1 puszka
Sposób wykonania:
- Na olej wrzucamy czosnek i posiekaną cebulę, chwilę smażymy. Na tym etapie dodaję paprykę w proszku słodką, pilnując aby się nie przypaliła (papryka się karmelizuje). Mieszam.
- Dorzucamy paprykę, marchewkę oraz batata. Wszystko powinno być pokrojene w kostkę wielkości 2 cm lub dowolne kawałki ale nie za duże. I tak to wszystko zblendujesz.
- Po kilku minutach dorzucamy pomidory z puszki lub w sezonie pomidora, obranego ze skórki
- Dodajemy sól, czosnek w proszku, pieprz. W sezonie zimowym kurkumę i imbir, ale wtedy uważaj z pieprzem. Poeksperymentuj z przyprawami, mój zestaw jest taki
- Dolewamy wodę (wersja wegańska) lub wywar warzywny zrobiony na kości, ale tylko tyle aby przykryć warzywa. Zupy krem nie mogą być za rzadkie.
- Gotujemy pod przykryciem do miękkości marchewki i batata.
- Blendujemy i doprawiamy do smaku, możesz wkropić cytrynę, jeśli zupa wydaje Ci się za słodka.
- Podajemy z kapką oliwy i świeżą bazylią, kolendrą lub pietruszką. Poza wersją wege możesz dodać kleksa śmietany.
Ta zupa jest fajną alternatywą dla zupy pomidorowej. Smaki słodki od batata i marchwi, miesza się z kwaśnym od pomidora i ostrym od przypraw. Słodka nuta zupy sprawia, że smakuje też dzieciom. Polecam
Jeśli interesują Cię przepisy domu z duszą, zaglądaj na bloga.